MUAFAKAT Corner

Sunday, December 21, 2008

MUAFAKAT Kebudayaan & Warisan@Balik Pulau


Minggu ini saya berkesempatan menziarah saudara Arif, AJK JKKK Sungai Ara yang baru kehilangan isteri yg kembali kerahmatullah. Dikesempatan yg sama saya sempat berdiskusi dgn Dr. Danial Zainal Abidin, abang kepada saudara Arif yg kebetulan berada di rumah. Kami sempat berbincang mengenai aktiviti masyarakat Madani terutama sekali yg berjaya dilakukan oleh Jemaah Islah Malaysia (JIM) di kawasan Balik Pulau.

Saya kemudian ke hospital Lam Wah Eee untuk menziarahi Pengerusi JKKK Teluk Kumbar, saudara Talha yg menjalani pembedahan lutut. Walaubagaimanapun apabila sampai di hospital tersebut kami dimaklumkan bahawa beliau baru memasuki bilik pembedahan.

Seterusnya saya menghadiri mesyuarat Perhubungan Negeri Pulau Pinang yg dipengerusikan oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim di Yayasan Aman. Saya dijemput oleh YB Jason Ong ke pasar Padang Tembak untuk pelancaran Program Masyarakat Madani yg mementaskan Teater Musikal 'Ah Ming the Musical'.

Pada sebelah malam saya melawat Pasar malam Sg. Ara dan dijemput mengahadiri prog Skim Mikro Kredit BSN anjuran Persatuan Penjaja-Penjaja Pasar Malam Melayu Pulau Pinang.

Keesokan harinya saya dijemput menghadiri perlancaran "the Discover Balik Pulau Heritage Trail" yang dianjurkan oleh Arts-ED (Community-Based Arts and Heritage Program) di Pasar Baru Balik Pulau. Saya juga menjemput saudara Felix Ooi bersama saya melawat kawasan Pasar Baru Balik Pulau. Majlis itu dibuat untuk melancarkan Peta Warisan Balik Pulau " dikenali DISCOVER Balik Pulau yang dibuat oleh anak-anak tempatan daripada sekolah rendah dan menengah. Projek tersebut merupakan sebahagian daripada projek MyBalikPulau yang telah diusahakan oleh Janet Pillay seorang pensyarah Seni di Universiti Sains Malaysia dan Chen Yoke Pin. Kesempatan di Pasar Balik Pulau saya manfaatkan dengan dialog bersama Pengerusi Penjaja Pasar Melayu dan beberapa peniaga lama di situ yang saya kenali semenjak saya kecil. Saya amat kagum dengan Uncle Hanifah pembuat rempah mampu berbahasa hokien, tamil, inggeris dan Melayu yg baik). Pek Tan Ah Kee org kuat Tokong dan pimpinan nelayan terkenal di Balik Pulau. Malah beliau merupakan Bomoh 'Professional' yg mengejutkan saudara Felix apabila Pek Tan Ah Kee memberi business card beliau sebagai Bomaoh Professional. Saya terharu kerana mereka masih mengenali saya dan keluarga memandangkan saya sering kesitu semenjak saya di bangku sekolah lagi kerana Mak selalu suruh saya berbasikal ke Pasar membeli barangan untuk masakan harian.

Kemudian saya menghadiri kenduri kahwin anak lelaki Marzuki Ibrahim (Adik Dato' Seri Anwar Ibrahim) yang kebetulan berkahwin dengan anak Abg. Aziz di Kg. Titi Teras bersebelahan kg saya, Jalan Bahru. Saya langsung ke Kuala Jalan Bahru, Sg. Burung dan Pulau Betong bagi memenuhi jemputan kenduri kahwin pada hari yg sama.

Kali ini saya juga berkesempatan ke Saujana Height Apartmen di kawasan Sg. Batu bagi menghadiri program dialog bersama ibu bapa dan guru dari Pusat Tuisyen dan Pra Sekolah di situ. Saya juga ditemani oleh saudara Felix Ooi, Ahli Majlis MPPP dan Ketua AMK Bukit Bendera.

No comments: